Coraz więcej osób sięga po sprawdzone preparaty probiotyczne w celu polepszenia swojego stanu zdrowia, samopoczucia, a także dla wyciszenia pewnych uciążliwych dolegliwości. Nawet sceptycy, którzy jeszcze niedawno poddawali w wątpliwość działanie probiotyków, po długofalowym stosowaniu coraz częściej przyznają, że nie jest to wymyślone działanie, a faktyczna poprawa kondycji organizmu. Preparaty probiotyczne poddawano już wielu testom, próbom, opisywano je z każdej możliwej strony. Czy mogą nas jeszcze czymś zaskoczyć? Z pewnością. Pole działania probiotyków jest cały czas poszerzane, a ich oddziaływanie i interakcja z innymi lekami to coś, nad czym badacze skupiają się najbardziej. Warto jednak wiedzieć, że oprócz topowych probiotyków typu Mycobiotic, bakterie probiotyczne możemy znaleźć także….w sklepie spożywczym. Mowa tutaj o naturalnych probiotykach. Jak one mogą pomóc? Jak często możemy je spożywać? O tym kilka słów poniżej.
Przede wszystkim musimy zadać sobie pytanie – po co szukać produktów, w których występują naturalne probiotyki? Otóż jasne jest, że nasz przewód pokarmowy to siedlisko milionów pożytecznych bakterii i mikroorganizmów, które tworzą naszą własną, indywidualną mikroflorę jelitową. Pod wpływem naszego stylu życia, chorób, miejsca zamieszkania, ogólnej higieny, zmienia się ona wiele razy w ciągu życia. Aby organizm funkcjonował prawidłowo i utrzymywał nas przy zdrowiu, mikroflora jelitowa powinna być różnorodna i przede wszystkim powinny ją zamieszkiwać w przeważającej części dobre bakterie, a nie te chorobotwórcze. Jeśli poprzez stres lub inne czynniki jesteśmy stale narażeni na utratę dobroczynnych drobnoustrojów, zdecydowanie musimy rozważyć suplementację probiotykami w celu uzupełnienia mikrobioty. Ale jeśli staramy się żyć aktywnie, odżywiać zdrowo i prowadzić higieniczny tryb życia, wtedy warto mieć wiedzę na temat tego, jakie produkty włączyć do codziennej diety aby dostarczyć organizmowi również naturalnych probiotyków.
Gdzie znajdziemy naturalne probiotyki?
Dobrym źródłem są przede wszystkim kiszonki, mleczne napoje fermentowane oraz wiele innych.
Kiszonki – tutaj mowa przede wszystkim o kapuście kiszonej i ogórkach kiszonych, gdzie znajdziemy najwięcej szczepu Lactobacillus Plantarum. Kiszonki zawierają także wiele witamin i mikroelementów, dobrych dla naszego zdrowia. Ponadto znane są z tego, że wzmacniają odporność, a w dłuższej perspektywie dobrze wpływają na działanie całego przewodu pokarmowego.
Mleczne napoje fermentowane – tutaj mamy na myśli przede wszystkim kefiry, dobre jogurty i maślanki. Przy ich zakupie koniecznie zwróćmy uwagę na skład – dobry jakościowo produkt zawiera w 1 gramie minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus. Co równie ważne, najlepsze produkty to te o naturalnym smaku i/lub pozbawione cukru.
Pozostałe produkty – inne artykuły, gdzie znajdziemy probiotyki, to np. zakwasy (chlebowy i buraczany), salami, produkty sojowe (np. napoje sojowe), a także mniej znana kombucza.
Naturalne probiotyki – jak często?
W zasadzie nie ma zatwierdzonych ograniczeń, aby nie można było produktów spożywczych zawierających probiotyki spożywać codziennie. Warto jednak zwrócić uwagę na reakcję swojego organizmu i to, czy dany produkt nie powoduje u nas wzdęć lub biegunek. Jeśli tak, warto rozważyć jego rzadszy zakup, gdyż w ten sposób zdecydowanie lepiej sobie pomożemy, niż gdyby go jeść przy towarzyszącym uczuciu dyskomfortu. Najważniejsze to wsłuchać się w swój organizm i to, czego naprawdę potrzebuje.